Een ervaren dief vindt altijd wel een zwakke plek in je woning en kan op elke moment toeslaan. Zeker wanneer je op vakantie gaat, is het raadzaam om extra aandachtig te zijn en je huis goed beveiligd achter te laten. Met onze tips voor diefstalpreventie maak je de kans op een woninginbraak een heel stuk kleiner en ben je dieven te slim af.
Vermijd een woninginbraak wanneer je afwezig bent
Inbrekers zullen sneller voor een huis kiezen waarvan ze weten dat er al enkele dagen niemand thuis is geweest. Zo kunnen ze tijdens een woninginbraak ongestoord hun slag slaan. Plan je een daguitstap, een avondje uit of ga je op reis? Geef je huis dan een bewoonde indruk.
- Werk met timers die de verlichting automatisch aan en uit doen springen. Er bestaan ook applicaties om vanop afstand je verlichting met je smartphone te regelen.
- Vraag vrienden of buren om je huis af en toe een bewoonde indruk te geven.
- Live feest- en vakantiefoto’s op je socialemediakanalen zetten is leuk, maar je kunt die beter later posten. Anders geef je dieven een duidelijk signaal dat je niet thuis bent.
- Laat een radio spelen.
- Ga je op vakantie en moet iemand je huisdier komen verzorgen of je planten water geven? Geef de sleutel van je woning dan alleen aan mensen die je écht vertrouwt.
- Vraag iemand om je brievenbus leeg te maken en de rolluiken op en af te laten.
- Ga je voor een langere tijd met vakantie? Dan kun je de politie tippen, zodat zij tijdens hun ronde je huis mee in de gaten houden.
Diefstalpreventietips voor elke dag
Bij een woninginbraak speelt tijd een belangrijke rol. Als een inbreker niet binnen twee minuten binnen kan zijn, ziet hij meestal af van zijn plannen.
- Sluit je huis altijd goed af, zelfs wanneer je maar vijf minuten weg bent. Doe alle deuren op slot en alle ramen dicht.
- Gebruik daarnaast ook nog extra anti-diefstalbeveiliging zoals een veiligheidscilinder, een balk tussen schuiframen, …
- Het dak is een zwakke plek van je huis. Laat een dakraam nooit open staan.
- Ook het kleinste raampje op kiepstand laten staan terwijl je weg bent, is geen goed idee.
- Hang geen labels of adressen aan je sleutelbos. Stel dat je sleutel op een bepaalde manier in de verkeerde handen zou vallen, dan maak je het dieven wel erg makkelijk om een woninginbraak te plegen als je adres er ook nog eens aanhangt.
- Er bestaan geen slimme plaatsen om sleutels te verstoppen. Inbrekers zijn meestal niet aan hun eerste woninginbraak toe, ze weten waar ze moeten zoeken. Leg reservesleutels dus nooit op voor de hand liggende plaatsen (bijvoorbeeld onder de deurmat of onder een bloembak). Als je toch ergens een sleutel wil achterlaten, doe dat dan bij familie, vrienden of buren.
- Zorg voor een goede zichtbaarheid rond je woning.
- Zorg voor bewegingssensoren aan deuren en grote ramen. Onverwachte bezoekers worden zo meteen opgemerkt.
- Buitenverlichting die op beweging reageert, is ook altijd een prima idee. Wanneer je in een kalme of afgelegen buurt woont, is een alarmsysteem zeker een goede investering.
- Beveilig je wifinetwerk en gebruik veilige wachtwoorden (combinatie van kleine en hoofdletters, cijfers en tekens). We sluiten meer en meer voorwerpen aan op ons wifinetwerk (smarthome) en dat kan voor criminelen een opportuniteit zijn.
Je kunt waardevolle spullen markeren door ze te graveren of op een andere manier te personaliseren. Worden ze gestolen tijdens een woninginbraak? Dan zijn ze sneller op te sporen. - Een goede band met je buren maakt het leven in je straat aangenamer, maar je creëert tegelijkertijd ook een waakzaam klimaat. Iedereen houdt dan steeds zijn ogen open voor vreemde of voor verdachte zaken. Op die manier kunnen inbrekers tijdens een woninginbraak sneller betrapt en gepakt worden.
- Sluit je aan bij een lokaal Buurt Informatie Netwerk (BIN) zodat jullie gezamenlijk de omgeving in het oog kunnen houden. Meld eventueel verdachte handelingen aan de politie.
Bescherm ook je tuin tegen inbraken
Een tuin biedt vaak een gemakkelijke toegang voor dieven om tot in je huis te geraken. Wil je een woninginbraak vermijden? Laat dan zeker geen ladders of (tuin)gereedschappen rondslingeren waarmee een dief kan inbreken.
De kans is groot dat de inbrekers ook een kijkje gaan nemen in je tuin. Als jouw tuinhuis, werkplaats of garage een opberghok is voor waardevolle tuinmeubels, een dure fiets en ander waardevol gerief, voorzie dan een stevig slot aan de deur.
Snoei bovendien je haag zodat een dief zich er niet in kan verbergen.
Woninginbraak verzekeren
Ook al ben je heel oplettend en neem je de nodige voorzorgsmaatregelen, sommige dieven laten zich door niets tegenhouden. Denk er daarom eens over na om je inboedel te verzekeren tegen diefstal en vandalisme. Die diefstalwaarborg kun je via je brandverzekering afsluiten.
Bescherm ook je fiets tegen diefstal. Lees onze preventietips om fietsdiefstal te voorkomen.
Een woninginbraak? Wat nu?
Wat doe je als er ondanks al de genomen maatregelen toch in je woning ingebroken wordt?
-
- Bij een woninginbraak verwittig je beste onmiddellijk de politie via 101 of 112. Raak niets aan waarop de dieven misschien vingerafdrukken achterlieten.
- Controleer wat er verdwenen is en probeer de gestolen voorwerpen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. Hier komt de eerder aangelegde lijst van waardevolle voorwerpen zeker van pas. Laat alles zeker opnemen in het PV. Dat kan belangrijk zijn voor de aangifte bij je verzekeraar.
- Breng ons op de hoogte (bel Syndicus: 03/440 00 84; Verzekeringen: 03/448 00 00 of stuur een e-mail info@insurea.be) van de diefstal en alle schade die daarbij werd aangericht, zodat we een dossier kunnen openen en bekijken wat je kunt laten vergoeden.
- Als je identiteitskaart of bankkaarten zijn gestolen tijdens een woninginbraak, laat die dan ogenblikkelijk blokkeren via de juiste kanalen.
Wees na een woninginbraak zeker op je hoede en neem maatregelen om een nieuwe diefstal te voorkomen. Vaak keren dieven terug eens ze de zwakke punten van je woning kennen.
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren: bel Syndicus: 03/440 00 84; Verzekeringen: 03/448 00 00 of stuur een e-mail info@insurea.be
Bron Baloise.be